Ordu Uçak Bileti Satın Al
Ordu’ya yolculuk yapmak isteyen kişiler için artık yeni bir seçenek daha çıkmıştır. Bu seçenek hava alanının yapılması ile uçak yolculuğu olmuştur. İl merkezine kısa sürede ulaşmak isteyen kişiler için ucuz uçak bileti imkanları bulunmaktadır. Diğer uçak biletleri ile kıyaslandığında Ordu ilinde hava alanı yeni açıldığından dolayı en ucuz uçak biletlerini almak mümkün olmaktadır. Ucuz uçak bileti almak isteyenler için en kolay yöntemlerin başında internet üzerinden bilet almak gelmektedir. Böylelikle hem zamandan hem de maliyetten kar elde etmek mümkündür. İldeki hava alanının yeni açılmış olmasından dolayı henüz sefer sayısı çok fazla olmamakla birlikte her geçen gün bu seferlerde artış yaşanmaktadır. Dolayısıyla Ordu uçak bileti sayısı da buna paralel olarak artmaktadır.
Ordu İlinin Tarihi Geçmişi
Edinilen bilgilere göre Ordu ili ülkemizin en kalabalık otuzuncu şehri olarak bilinmektedir. Milattan önce dört yüz yıllarında Kotyora yani Kut Yöresi adı altında kurulmuştur. Bu isim çanak, çömlek anlamına gelmektedir. Şehir bünyesinde pek çok topluluğu barındırmıştır. 2013 yılında yapılan düzenleme ile büyükşehir olmaya hak kazanmıştır. Bunun ardından 2014 yılında yapılan seçimler ile şehirde büyükşehre yönelik olarak çalışmalar yapılmaktadır.
Ordu Hakkında Genel Bilgiler
Ordu iline bağlı on dokuz ilçe bulunmaktadır. Karadeniz bölgesinde yer alan doğusunda Giresun, batısında ise Samsun’un bulunduğu bir şehirdir. Yüz ölçümü olarak bakıldığında en büyük elli yedinci il olduğu bilinmektedir. Şehrin kuzeyinde Kuzey Anadolu Dağları yer almaktadır. Dolayısıyla kıyıdan içeri doğru gidildikçe engebeli araziler ile karşılaşmak mümkündür. Ordu ilinin iklim koşullarına bakıldığında ise Karadeniz ikliminin hakim olduğu görülmektedir. Genel olarak iç kesimlerinde kış mevsiminde uzun süreli kar yağışları ve soğuk havalar olmaktadır. Dolayısıyla kış mevsimi iç kesimlerde daha şiddetli geçmektedir. Kıyı kesimler ise daha ılıman bir havaya sahiptir.
Ordu’da Turizm
Ordu’nun hem denize kıyısı olması hem de iç bölgelerinde dağlık alanlarının bulunması pek çok turizm çeşidine ev sahipliği yapmasına fayda sağlamaktadır. Dolayısıyla şehir zengin bir turizm gücüne sahiptir. Yayla turizmi, kıyı turizmi, yamaç paraşütü, trekking ve daha birçok seçeneği il sınırları içerisinde bulmak mümkündür. Özellikle il büyük şehir olduktan sonra turizm açısından daha birçok imkan insanların hizmetine sunulmuştur. İl içerisinde turistlerin ilgi odağı olan yerlerin başında Yason Burnu gelmektedir. Bunun yanı sıra il merkezinde bulunan Boztepe de pek çok insan tarafından yoğun ilgi görmektedir. Tepeye çıkıldığında Ordu manzarası ziyaretçileri adeta büyülemektedir. Her mevsim güzel olan Boztepe, üzerinde yer alan piknik alanları ve restoranlar sayesinde de gelenlere seçenekler sunmaktadır.
Şehrin Gözdesi Teleferik
İl merkezinde yer alan teleferik şehir manzarasını tepeden seyretmek isteyen kişiler için oldukça elverişlidir. Merkezden başlayan teleferik yolculuğu Boztepe adı verilen bölgede son bulmaktadır. Boztepe’ye ulaşım açısından da büyük kolaylık sağlan teleferik kısa süre içerisinde gideceği yere ulaşmaktadır. Teleferiğin hizmete giriş tarihi 8 temmuz 2011 olarak bilinmektedir. Saatteki yolcu taşıma kapasitesi bin sekiz yüz kişi olarak açıklanmaktadır. Ayrıca teleferiğin kalkış istasyonunun bulunduğu bölgede yüksek kapasiteli otopark, kafeterya, turizm danışma bürosu, el sanatları dükkanı, çocuk oyun alanları gibi bölümler bulunmaktadır.
Tarihi Yapılar Ve Doğal Varlıklar
Ordu’da Ne Yenir?
Karadeniz bölgesi genel olarak sebze ve balığın bol miktarda tüketildiği bölge olarak bilinmektedir. Dolayısıyla Ordu ilinde de yemekler bu iki temel malzeme üzerine kurulmuştur. Yapılan başlıca yemekler kara lahana çorbası, ısırgan çorbası, beyaz mısır çorbası, balık çorbası, gendeme çorbası, mezgit tava, içli tava, levrek buğulama, mezgit buğulama, hamsi tava, pancar(kara lahana) sarması, kelem sarması, yahni, keşkek, pancar döşemesi gibi yemek çeşitleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Akkuş kuru fasulyesi, Ordu yağlısı, fındıklı ballı yufka böreği, mısır unu yağlaşı, fasulye turşusu kavurması, kabak kayganası gibi yemekler de bölgede sıklıkla tüketilen ve gelen misafirler tarafından merakla yenilen yemekler arasında yer almaktadır.
Kültür Ve Sanat
Ordu ilinde kültür sanat faaliyetleri oldukça gelişmiştir özellikle büyükşehir olduktan sonra bu faaliyetler hız kazanmıştır. Şehir içerisinde pek çok sinema ve tiyatro yer almaktadır. İlin müzik yapısının çevre illeri ile benzerliği bulunmaktadır. Özellikle halk oyunları ve müzik aletleri benzerlik göstermektedir. Doğu Karadeniz bölgesinin yöresel oyunu olarak bilinen horon daha çok Ordu ilinin kıyı kesimlerinde oynanmaktadır. Bunun haricinde ordu Giresun karşılaması, Giresun sallaması, sarhoş karşılaması, gürcü horonu gibi oyun türleri de oynanmaktadır. Konuşma dili olarak ise çoğunlukla Ünye ile Beşikdüzü arasında geçerli olan ortak ağız hakimdir. Buradan da anlaşılacağı üzere Ordu ilinde Doğu Karadeniz bölgesinin özellikleri daha ağır basmaktadır.
Isparta
Isparta’ya iş için veya aile, eş dost ziyareti için gitmek isteyenlerin, ucuz uçak bileti edinerek çok daha kısa süre içinde ulaşması mümkündür. Otobüs seyahatlerinden çok daha kısa süre içinde tamamlanan uçak seyahati, erken rezervasyon sayesinde oldukça hesaplı olur. Isparta’nın yem yeşil dokusuna yukardan bakarak ulaşım, bu kısa anın çok daha zevkli geçmesini sağlayacaktır. İnternet üzerinden Isparta’ya ucuz uçak bileti diye sorgulama yapmak, hava yollarının değişik kampanyalarından yararlanma olanağı yaratır. Uçak biletinizi 1-2 ay öncesinden ayırttırarak, otobüs seyahatinden çok daha hesaplı bir şekilde Isparta’ya gitme şansınız olacaktır.
Isparta’nın Genel Özellikleri
Akdeniz Bölgesinin en güzel illerinden biri olan Isparta, el dokuması halıları, elması, kirazı ve gülleri ile meşhurdur. Göç alan ve nüfusu her geçen gün artan bir ildir. Ülkedeki gül pazarının büyük çoğunluğu şehirden karşılanır. Ayrıca Eski Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in memleketi olarak oldukça ünlü bir ilimizdir. Isparta’ya en ucuz uçak bileti, araştırması yaparak, ziyaret etme şansınız vardır. Bu ziyaret sırasında Isparta’nın tarihi güzelliklerini görmeniz, leziz yemeklerinden tatmanız ve şehirden ayrılırken, el dokuması halılarından edinmeniz mümkündür.
Isparta’nın Tarihi
Isparta’nın ilk yerleşimi paleolitik döneme kadar uzanır. 1944 yılında yapılan arkeolojik kazılarda o dönemlere ait çok fazla arkeolojik eser çıkartılmıştır. 2. Murad döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Isparta’ya Ne Zaman Gitmeli?
Isparta Akdeniz Bölgesinde yer aldığı için iklimi her mevsim yumuşaktır. Kış aylarında dahi çok aşırı soğuk iklim görülmez. Bol miktarda yağış alan bir ildir. Bu sebeple yılın her mevsiminde Isparta ziyareti yapılabilmektedir. Kışlar bol yağışlı, Yaz aylarında ise sıcak ve kurak bir iklim görülür. Isparta’da geniş bozkırlar mevcuttur.
Isparta’nın Tarihi Güzellikleri
Isparta’ya giden misafirlerin, İnönü mağarası, Pınargözü mağarası, Yazılı kanyon, Aya Baniya Kilisesi, Eğirdir Gölü, Dündarbey Medresesi, Eğirdir Kalesi, Lavanta vadisi, Kuz mağarası, Atabey Ertokuş medresesini görmesi tavsiye edilir. Çok sayıda eski eserin sergilendiği müze ziyaretçileri bekler. Ayrıca Isparta’da bol miktarda antik kent ve tapınak yer almaktadır. Tarihi eserlere meraklı olan ziyaretçilerin, Isparta’da görebileceği çok sayıda tarihi güzellik mevcuttur.
Davraz Kayak Merkezi; Kış sporları yapmak için ideal olan bu merkez, bölgedeki tek kayak merkezidir. Henüz yeni isim yapmaya başladığı için şehrin ekonomisinde canlanma yapacaktır.
Isparta’da Alışveriş
Şehirde çok sayıda büyük alışveriş merkezi bulunmaktadır. Ayrıca sokak aralarında satılan el dokuması halı ve kilimler, başka hiçbir yerde bulamayacağınız kadar gösterişlidir. Kadınların el emeği ile üretilen bu ürünler, tüm dünyaya ihraç edilir. Çok özel boyalar kullanılarak tamamen organik ipliklerden üretilen bu ürünlerin fiyatları da oldukça pahalıdır.
Isparta Ekonomisi
Isparta gül ve gülyağı sektöründe dünya birincisidir. En güzel güller Isparta topraklarında yetişir. Gül ve gül yağı ihracatı yapılmaktadır. Gül katkılı lokumlar, gül şerbetleri ve gül kolonyaları, tüm yurda pazarlanmaktadır. El dokuması halılar da yurt dışına ihraç edilmektedir. Ayrıca ilde çok büyük bir çimento fabrikası mevcuttur. Bölge halkının geçim kaynağı da genellikle gül yetiştirmeye veya gülyağı çıkartılan fabrikalarda çalışmaya dayanır.
Isparta’da Eğitim
Şehirde Süleyman Demirel Üniversitesi yer alır. Bu üniversitede ön lisans ve lisans eğitimi verilmektedir. Üniversitede Diş hekimliği, hukuk ve mimarlık dâhil birçok bölüm mevcuttur. Ayrıca Isparta’nın ilçelerinde bulunan meslek programları birçok öğrenciyi şehre çekmektedir. Bu üniversitede öğrencilerde bölge ekonomisini canlandırır.
Isparta Lezzetleri
Isparta, Gülleri ile meşhur bir kent olduğu için, gül pekmezi, gül reçeli, gül şurubu en meşhur tatlarıdır. Güllaç ve muhallebiden yapılan değişik tatlılara da gül aroması kullanılmaktadır.
Çorbalar; arabaşı çorbası, toyga, sülüklü çorba
Et yemekleri; tandır kebabı, banak, çömlek kebabı, yoğurtlu et, yahni ve keşkektir. Ayrıca bulgur ve pirinç katılarak yapılan değişik et yemekleri mevcuttur.
Tatlılar; zerde, höşmerim, irmik helvası, haşhaş helvası, saksağan, karga beyni ve birçok baklava çeşidi bölgede yapılan tatlılardır.
Dolmalar; kabak, biber, patlıcan, domates gibi sebzelerden ve asma yaprağından yapılan dolmalar şehirde sevilerek tüketilir. Ayrıca kabak çiçeğinden yapılan dolması da meşhurdur.
Hamur işleri; patates, peynir ve kıyma katılarak yapılan su böreği veya gözlemeler şehirde yapılan hamur işleri arasındadır. Yine hamur kesilerek yapılan hunken, sarmısaklı yoğurt ile yenilen leziz bir yemektir.
Yalvaç; patates, tahin ve undan yapılan yalvaç Isparta’nın en sevilen yemekleri arasındadır. Ayrıca bazı tariflerde daha hafif olması açısından hamursuz yalvaç yapılmaktadır.
Yemek Yapımında Kullanılan Değişik Otlar; madımak, semizotu, ebe gümeci, tavuk kursağı, ısırgan ve kuzukulağından bulgur ve pirinç katılarak değişik yemekler yapılmaktadır.
Isparta’dan Bunları Yemeden Dönmeyin
Isparta’da göl bulunduğu için balık yemekleri de oldukça fazladır. Bu sebeple Isparta’ya gidenlerin balık yemesi önerilir. Tandır kebabı ve çömlek kebabı şehirdeki lokantalarda lezzetli yapılan yemekler arasındadır. Ayrıca gül aromalı güllaç ve muhallebiler yenmeden Isparta’dan ayrılmamanız tavsiye edilir.
Isparta’dan Sevdiklerime Hangi Hediyeleri Alabilirim?
Isparta el dokuması halı ve kilimleri, güllü lokumları ile meşhurdur. Şehri ziyaret etmeye gelen misafirlerin sevdiklerine hediye alırken kendi bütçesine göre tercih yapması mümkündür. Yine şehrin her köşesinde satılan gül şurubu hediye seçenekleri arasında yer alır.
Isparta Hava Yolları
Isparta Süleyman Demirel Hava limanına, hem Isparta’dan hem Burdur’dan ücretli servisler bulunur. Her iki şehrin ortasında yer alan hava limanı, haftanın 6 günü İstanbul seferleri düzenler. Yine her iki ilden de taksi ile havalimanına ulaşım mevcuttur. Isparta’ya en hesaplı uçak bileti alabilmek için en az iki hafta öncesinden bilet ayırttırmak gerekecektir. Erken yapılan rezervasyonlarda Isparta yolculuğunu otobüs biletinden çok daha ucuz bir fiyata gerçekleştirmek mümkün olacaktır.