En Ucuz Muş Uçak Bileti Satın Al
Muş şehrine seyahat etmek isteyen kişiler için uçak yolculuğu iyi bir seçenek olmaktadır. Eğer seyahat edilecek olan tarih belli ise internet üzerinden erken rezervasyon yaparak en ucuz Muş uçak biletine sahip olmak mümkündür. Ancak seyahat tarihinin erkenden belli olmadığı durumlarda ise ucuz uçak biletlerine internet üzerinden ulaşılabilmektedir. Muş hava alanında hem iç hatlar hem de dış hatlar terminalinin bulunması oradan yolculuk yapacak olan kişi sayısını artırmaktadır. Uçak yolculuğuna olan talebin artması sefer sayılarının artması manasına geldiğinden dolayı uçak bileti seçeneklerinde de buna paralel olarak artış görülebilmektedir. Dolayısıyla Muş uçak bileti almak isteyenler için pek çok imkân sunulmaktadır.
Muş İlinin Ve Adının Tarihi
Muş ilinin adını ne zaman aldığı ve ne zaman kurulduğuna dair kesin doğru olan bilgiler bulunmamaktadır. Şehrin ismine dair birçok rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden bazıları dini kaynaklı iken bazıları da göçler ile ilgilidir. Kaynaklara bakıldığında Muş ilinin adı Taron olarak geçmektedir. İl hakkındaki tarihi bilgilere bakıldığında en eski topluluk olarak Urartular göze çarpmaktadır. Bundan önceki dönemlere ait bilgilere ulaşmak ise mümkün olamamaktadır. Şehrin ilk olarak il merkezi yapılması 1924 yılına dayanmaktadır. Ancak daha sonra çıkan ayaklanma ile il Bitlis’e bağlanmıştır. Bunun ardından 1929 senesinde ise Muş tekrar il merkezi olarak kabul edilmeye başlanmıştır.
Muş Coğrafi Yapısı
Ülkemiz haritasında Muş Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Genel olarak etrafı dağlar ile çevrili olan bu şehrin yüzölçümü yaklaşık sekiz bin kilometre karelik alandır. Şehir alanını Güneydoğu Toroslar çevrelemektedir. Bölgedeki dağ sayısı fazla olduğundan dolayı Muş iline dağlık alanda yer alıyor demek pek de yanlış olmamaktadır. İlin başlıca önemli dağları Akdoğan(Hamurpet) dağları, Şerafettin dağları, Bilican dağları, Bingöl dağları, Otluk dağları, Yakupağa dağları, Haçreş(Karaçavuş, çavuş) dağları olarak bilinmektedir. Bunların haricinde bölgede birtakım önemli ovalar ve vadiler de bulunmaktadır. İldeki başlıca ovalar ve vadiler Murat vadisi, Muş ovası, Bulanık ovası, Liz ovası ve Malazgirt ovasıdır. Ayrıca şehirde akarsular ve göllerde yer almaktadır, il ülkemizin en büyük ovalarından birine sahiptir.
Muş Şehrinin Yöresel Yemekleri
Yöresel yemekler olarak Muş incelendiğinde şehirde yiyecek kültürünün oldukça gelişmiş olduğu gözlemlenmektedir. Bölgede kış mevsimi normalden biraz uzun olduğundan dolayı aileler evlerine yiyecek maddeleri tedarik etmektedir. Bundan dolayı da yemeğe verilen önem oldukça fazladır. Yazın hazırlanan sebze ve etler torbalara doldurulur ya da tenekelere konulur. Şehirde ünlü olan yöresel yemekler şu şekilde sıralanmaktadır: pırvaz, çorti, pınağun, muş köftesi, hazüt dolması, kırçikli kelem dolması, teter helvası, keşkek, kırçik, herse, mirtoğe, cavbelek, helimaşi, jağ, gülük, kenger, sıpidak, uçkun ve kaktır. Sayısından da anlaşılacağı üzere ilde yapılan yemek çeşidi fazladır. Bu yemeklerin her biri ayrı özelliğe ve lezzete sahiptir.
Muş Medreseler Ve Kiliseler
Muş Ören Yerleri Ve Höyükler
Muş Kaleleri Ve Camileri
Muş Tarihi Evleri
Muş ili tarihi eser ve güzellik açısından bakıldığında oldukça zengindir. Buradaki evlerin temel yapı malzemesi kerpiçtir. İldeki evlerin özene bezene yapıldığı gözlerden kaçmamaktadır. Dolayısıyla görüntü güzelliği açısından şehre hoş bir manzara kattığı iddia edilmektedir. Kentin eski yerleşim düzenine bakıldığında Türk kültürünü yansıttığı söylenmektedir.
Muş Şehrinde Ulaşım
Muş ili dağlık bir arazinin içerisinde olması sebebi ile birtakım engebeli bölgelere sahiptir. Buna karşım bölgede ulaşım olarak pek çok seçenek mevcuttur. Yani şehirde hem karayolu, hem demiryolu hem de havayolu ulaşımı yapmak mümkün olmaktadır. İlde yer alan havaalanı yaklaşık olarak şehir merkezine on sekiz kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Yoğun kış koşulları nedeni ile havaalanı kış koşullarına uygun olan donanıma sahiptir. Karayolu olarak bakıldığında ise trafik yoğunluğunun en fazla olduğu yol bağlantısı Bingöl Muş Tatvan devlet yolunun kullanıldığı bölüm olarak bilinmektedir.
Muş Ekonomisi
İl ekonomisinin temel sektörü tarım ve hayvancılık olarak bilinmektedir. Bunun üzerindeki en büyük etken ise ilin geniş ve yeşil arazilerle kaplı Doğu Anadolu bölgesinde yer almasıdır. Ekonomide sanayi içerisinde en yüksek payı imalat sanayi oluşturmaktadır. 2014 yılında yapılan çalışmalara göre Muş ili ihracat bakımından ülkemizdeki iller arasında yetmiş üçüncü sıraya yerleşmiştir. Dolayısıyla sanayi verileri olarak incelendiğinde genel olarak il son sıralarda yer almaktadır. Sanayinin büyük bölümünü orta ve küçük ölçekli işletmeler meydana getirmektedir. Şehirde büyük ova yer almasına rağmen ne yazık ki ekonomik anlamda bu durumdan faydalanma imkânı gelişmemiştir. Buna yönelik olarak son yıllarda bazı projeler yapılmaktadır.
Ucuz Nevşehir Uçak Bileti Sorgulama
Çok basit bir sorgulama işlemiyle en ucuz Nevşehir uçak biletini kolaylıkla satın alabilirsiniz. Tamamen ucuz uçak bileti satın almak isteyen kişilere yönelik olarak geliştirilen bu sorgu sistemi, bütün uçuş alternatiflerini bulur ve sıralama işlemi yapabilir. Böylece bilet alacak kişiler bütün uçuşların fiyatlarını karşılaştırma imkânı bulabilmektedir. Birkaç dakikanızı bile almayacak olan bu işlem çok etkili bir yöntemdir. Bu etkili yöntem sayesinde alabileceğiniz en ucuz Nevşehir uçak biletini satın alma fırsatı bulursunuz. Sistemin güncel olarak bütün Nevşehir uçuşlarını yer alması ve bu uçuşları en uygun Nevşehir uçak biletine ulaşmak isteyen kişilerin hizmetine vermesi, bu işlemi çok değerli bir sistem haline getirmiştir. Farsça yeni şehir olarak bilinen Nevşehir’e ulaşımın her zaman en ucuz yolunu deneyenler, bu işle ile istedikleri zaman diliminde kullanabilirler. 1954’te il haline gelen şehre her zaman ucuz uçak biletiyle ulaşmak isteyenler, sayfamızda bilet sorgulama sistemi üzerinden istedikleri her zaman bilet sorgulaması yapmaktadır. Şehir özellikle yeni şiveleri keşfetmek isteyen kişiler için oldukça önemlidir. Şehir içerisinde konuşulan dilin, çok özel bir ağız yardımıyla konuşulduğunu ve bu zamana kadar bu ağız üzerine birçok araştırmanın yapıldığı hatırlatmakta fayda vardır.
Nevşehir’e Ne Zaman Gidilmeli?
Nevşehir iline turistik bir ziyaret yapmak istiyorsanız yazın başlangıç aylarını tercih edebilirsiniz. Nevşehir İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir ve bu zamanda kış ayları çok soğuk olabilmektedir. Kış aylarında Nevşehir’i ziyaret etmek isteyenler bu durumu mutlaka göz önünde tutması gerekmektedir.
Nevşehir’in Tatları
Nevşehir diğer İç Anadolu şehirleri gibi birbirinden güzel yöresel yemekleri içerisinde barındırmaktadır. Aranılan yemekleri Nevşehir’de bir restorana oturarak tatmak her zaman mümkün olmamaktadır. Neredeyse tamamı yöresel olarak bulunan bu yemekler genellikle yerel halk tarafından ziyaretçilere satılmaktadır.
Mis Gibi Tarhana
Tarhana çorbası ülkemizin her yerinde pişirilen bir çorbadır. Fakat bu çorba Nevşehir’de pişirilince bir başka oluyor çünkü Nevşehir tarhana çorbasının anavatanıdır. Bu şehre özellikle kış aylarında gelirseniz doğal ve çok güzel bir tarhana içmeden şehri terk etmenizi önermeyiz.
Meşhur Yiyecekler
Nevşehir bölgesine ait olan diğer harika tatlar şunlardır:
—Düğü çorbası
—Soğanlama
—Ağpakla
—Sızgıt
—Kesme çorbası
—Zerdi pilavı
—Ayva dolması
—Dıvıl
—Nevşehir tavası
—Katma aşı çorbası
—Sütlü çorba
—Talaz
—Bulama
—Kömbe
—Aside
—Çanak
Bu geniş yemek listeleri yanında bölgede içecek olarak tüketilmektedir.
Hoşaf İçin
Nevşehir’de içimi en güzel içecekler arasında hoşaf bulunmaktadır. Hoşaf özellikle İç Anadolu Bölgesi’nin çeşitli yerlerinde çok güzel yapılmaktadır. Ancak Nevşehir’de hoşafın en güzel hali içilebilir.
Tatlılar
Nevşehir’de tadabileceğiniz iki önemli tatlı çeşidi yer almaktadır. Bu tatlılardan bir tanesi aşuredir. Aşure de tıpkı hoşaf gibi çeşitli bölgelerde yapılmasına rağmen, en güzel Nevşehir’de yapılır.
Şehir merkezinde tüketilebilecek diğer tatlı ise irmik tatlısıdır. Nevşehir ilinde irmik tatlısı yapılan çeşitli restoranlar yer almaktadır. Daha çok şehir merkezinde bu özel tadı kolayca bulabilmeniz mümkündür.
Nevşehir’de Görülmesi Gereken Noktalar
Nevşehir’de görülmesi gereken noktalardan en önemlisi Kurşunlu Camisidir. Bu cami şehrin en önemli tarihi dokusudur.
Peri Bacaları
Nevşehir’de mutlaka görülmesi gereken nokta aslında peri bacalarıdır. Nevşehir’e gidip, peri bacalarını görerek şehirden kopsanız her zaman hatırlarsınız. Şehir merkezinin en önemli yapısı olan peri bacaları bilindiği gibi Kapadokya’da bulunur. Bu doğal eserler Türk turistlere hitap ettiği gibi yabancı turistlere de hitap etmektedir. Özellikle peri bacaları, şehrin turistler tarafından ziyaret edilmesinin en önemli sebepleri arasındadır.
Kiliseler
Nevşehir kiliseler bakımından zengin bir bölgedir. Şehirde birçok kilise bulunur. Bu kiliseler içerisinde bazı eserler bütün dünya tarafından ziyaret edilmektedir. Önemli kiliseler arasında şu eserler bulunur:
Müzeler
Şehirde yer alan müzeler de yine şehre gelen turistler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Bu müzelerden bir tanesi açık hava müzesi durumundayken, diğerleri normal müzedir:
Diğer Önemli Eserler
Nevşehir’e gelen turistlerin ziyaret edebileceği diğer önemli yapılar şunlardır:
Nevşehir’deki Alışveriş Mekânları
Yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaya devam eden Nevşehir’de alışveriş için farklı mekânlar bulunmaktadır. 2009 yılından beri hizmet ulaştıran Forum Kapadokya şehir merkezinin şu anda en büyük alışveriş yeridir. Forum Kapadokya’nın ücretsiz otopark hizmeti bulunmaktadır.
Bunun dışında yerel ve yöresel tatlar satın almak ve eşinize dostunuza hediye etmek isterseniz, yukarıda saydığımız mekânların hemen hepsinde, bu yiyecekleri satan satıcılar bulmanız mümkündür.
Nevşehir’e Ulaşım İmkânı
Şehrin en bilindik ulaşım türü karayolu ulaşımıdır. Havayolu ile ulaşım yapmayı arzu edenler en yakın havalimanının yer aldığı Kayseri iline uçmalıdır.
Havayolu Şehir Ulaşımı
Kayseri havalimanına gidenler buradan otobüs ya da taksi seçeneği ile Kayseri’ye geçebilirler. Maddi olarak daha az bedel yatırmak isteyenler otobüs yolunu tercih etmelidir. Kayseri ile Nevşehir arası yaklaşık olarak seksen kilometredir. Bu mesafe şahsi araç, taksi ya da otobüsle yaklaşık olarak bir saat, bir saat on dakika kadar sürmektedir.